HCIJ ProLeague, hoe zit dat nou?

Algemeen


7 tegen 7 is een bestaande competitievorm vanuit de KNHB, normaal echter alleen gespeeld door senioren. We hebben er een kleine twist aangegeven om het in de huidige situatie goed te kunnen gebruiken. De wedstrijden duren 25 minuten en je speelt iedere week 2 wedstrijden met daartussen maximaal 40 minuten. Er wordt gespeeld op een half veld met, in plaats van een cirkel, een 10 meter lijn. Zoals gezegd zijn er in totaal 12 poules waarbij jongens en meisjes gescheiden van elkaar spelen. De meeste poules bestaan uit 5 teams van gemiddeld 9 spelers. Je hebt dus wel een aantal wissels. Voorlopig is de planning dat alle teams 8 wedstrijden spelen en een shoot-out ronde doen.
Hoe werkt de puntentelling?


Voor iedere gewonnen wedstijd ontvang je 3 punten, voor een gelijkspel 1 punt en een verloren wedstrijd geeft 0 punten. Daarnaast krijg je 1 extra punt als je 3 keer gescoord hebt in een wedstrijd. Bij 6 goals krijg je 2 extra punten en bij 9 of meer goals krijg je het maximum van 3 punten. Bij een uitslag van 5-4 krijgt het eerste team dus 4 punten en het tweede team 1 punt. Speel je een wedstrijd met keepers, dan is de verdelingen van extra punten als volgt: 2 of 3 goals = 1 extra punt 4 of 5 goals = 2 extra punten 6 of meer = 3 extra punten Tot slot kun je met je team bij de shoot-out competitie nog maximaal 6 punten verdienen. Je kunt als team dus maximaal 54 punten verdienen. Het team dat overall het hoogste aantal punten haalt (van alle poules dus) wordt de eerste HCIJ Pro League winnaar.
Wedstrijdregels


 • Veld: er wordt gespeeld op een half veld.
 • Goals: er wordt gespeeld met mini goals (achttal-goals).
 • Duur: een wedstrijd duurt 25 minuten.
 • Scheidsrechters: er wordt gespeeld met één of twee scheidsrechters.
 • Niet slaan & beperkt hoog: alleen hoog pushen op doel (kniehoogte) en liftjes over de stick. Flatsen mag wel.
 • Als je speelt met keepers mag er hoog gescoord worden. Echter alleen door te pushen (Dus niet slaan of hoog flatsen).
 • Er wordt gespeeld zonder strafcorners. Bij een overtreding van de verdedigende partij voor de goal, volgt er een vrije slag voor de aanvallende partij (op +/- 10 meter van de goal).
 • Voor het nemen van vrije slagen en achterballen gelden de zaalhockeyregels (corner op de middenlijn en vrijeslag op aanvallende helft mag niet direct het 10 meter gebied in).
Check hier alle regels.
Begeleiding


Ieder team zal een eigen coach hebben. We benaderen hier eerst de huidige coaches voor, daarnaast vragen we de trainers en vullen dat indien nodig aan met ouders die willen helpen. Omdat de teams worden gemengd kun je niet je 'eigen team' coachen, maar we zullen wel rekening houden met coaches die hun eigen kinderen willen coachen. We hebben 60 teams, het is dus een aardige klus om dit 'even' te regelen. We hebben gelukkig ook veel duo coaches, duo trainers en betrokken ouders, dus we zijn vol vertrouwen dat het gaat lukken.
We hebben ervoor gekozen om op alle wedstrijden scheidsrechters te zetten. In principe kan 1 scheidsrechter een wedstrijd fluiten, we weten echter dat niet iedereen het prettig vindt om alleen te fluiten. We proberen dit zo passend mogelijk in te vullen.
Teamindeling


Omdat we een leuke competitie voor iedereen willen organiseren ontkomen we er niet aan om een aparte teamindeling te maken. We hebben hierbij een balans gezocht tussen gelijkwaardige teams en samenspelen met huidige teamgenoten. Het resultaat is dat vrijwel alle teams bestaan uit een samenvoeging van 3 verschillende teams met steeds 2 tot 4 bekende teamgenoten. Bijvoorbeeld: 3 meisjes uit de MC2 + 3 meisjes uit de MD1 + 3 meisjes uit de MD2. Op deze manier kunnen we gelijkwaardige poules maken en komt iedereen steeds ook bekende gezichten tegen die je anders, door de huidige regels, niet meer zou zien in het weekend. We hebben inmiddels een indeling van de poules gemaakt. We delen de indeling deze week met de coaches. Het verzoek aan de coaches is om aan te geven welke kinderen we het beste bij elkaar kunnen zetten zodat alle spelers met plezier in een gemixt team zullen spelen.
Corona laat GEEN toeschouwers toe, maar...


We willen nog altijd benadrukken dat er NIET gekeken mag worden bij de wedstrijden. De gemeente is streng en we lopen het risico dat er gestopt moet worden met hockey voor de jeugd als we ons niet aan deze regels houden. Maar we begrijpen ook heel goed dat het als (groot)ouders heel leuk is je kind te kunnen zien spelen. Daarom bieden we via deze site een livestream van veld 1 aan en heel veel foto's en filmpjes van tijdens en na de wedstrijden. Zo kan iedereen toch een beetje op de hoogte blijven van deze spannende, internationale competitie!
Afmelden en invallen


Indien je als speler niet mee kunt doen aan een wedstrijd meld je je ruim van tevoren af bij de coach van je team. Kom je als team in de problemen doordat er te weining spelers zijn dan mag je spelers lenen bij een ander team, bij voorkeur uit je eigen poule. Mocht dat niet lukken dan mag je ook spelers uit andere poules vragen. Kies dan voor spelers die jonger zijn of in een lager team spelen. Weet je niet wie je kan vragen om spelers te laten invallen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Chaja 06-18912552
Scheidsrechters


Je bent ingedeeld om Pro League wedstrijden te fluiten! Het fluiten van deze wedstrijden telt als een gewone fluitbeurt. De regels kun je hier vinden: Spelregels HCIJ ProLeague. Mocht je verhinderd zijn dan regel je zelf een vervanger. Heb je vragen of opmerkingen neem dan contact met ons op.
Chaja 06-18912552
Keepers


Keepers hebben mogen kiezen of ze tijdens de ProLeague willen spelen als keeper of als veldspeler. De keepers die vermeld staan in de teamlijsten zijn veldspelers. De andere keepers zullen keepend ingezet worden. Alleen poules 1, 2, 6, 10 en 11 spelen met keepers, de andere poules spelen zonder keeper. Coaches krijgen een bericht van ons over welke wedstijden ze met keeper spelen, maar je kunt dit ook zien op deze pagina.

Alle teams in een poule spelen even vaak met keeper zodat de puntentelling eerlijk blijft.

Speel je een wedstrijd met keeper, dan mag je ook hoog scoren, echter alleen door te pushen (niet slaan, niet hoog flatsen). Ook krijg je tijdens een wedstijd met keepers andere punten voor het aantal goals dat je scoort. Scoor je 2 of 3 goals, dan krijg je 1 extra punt. Scoor je 4 of 5 goals, dan krijg je 2 extra punten. Bij 6 goals of meer krijg 3 punten extra.
Pauze tussen de wedstrijden?


Als je in een poule van 5 teams zit bestaat de kans dat je een pauze hebt tussen je eerste en laatste wedstrijd. Deze pauze is maximaal een uur. We mogen helaas nog steeds niet naar binnen, maar we zijn druk bezig om de tent aan één kant af te sluiten en terrasheaters te regelen zodat jullie aangenaam kunnen rusten.
Hoe laat verzamelen?


De verzameltijd is 20 minuten voor aanvang van je wedstrijd.
Welk kleur shirt moet ik aan?


Het team dat als eerste wordt genoemd in het schema speelt thuis en dus in het rood. Het andere team speelt in het wit. Teams mogen onderling afsperken hiervan af te wijken.
Shootouts


Check hier de uitlegvideo!

Shoot-Out

 • Een Shoot-out start op de 23 meter lijn.
 • Een speler heeft maximaal 8 seconden om te scoren.
 • Er zijn geen beperkingen qua slaan, of hoog.
 • Bij een overtreding van de speler eindigt de shoot-out zonder goal.
 • Bij een overtreding van de keeper wordt er een strafbal genomen.
 • Een strafbal moet worden genomen door de speler waar de overtreding op gemaakt werd.

Puntentelling

 • De eerste 9 shoot-outs tellen ieder voor 1 punten.
 • De 10e shoot-out telt voor 3 punten.
 • Er zijn dus 12 punten te behalen.

Teams

 • Ieder team neemt 10 shoot-outs.
 • Alle spelers een keer aan de beurt komen.
 • Iedere spelers komt maximaal 2 keer aan de beurt.
 • Als alle spelers aan de beurt zijn geweest, mogen de resterende Shoot-outs in willekeurige volgorde genomen worden.
 • De teams nemen steeds om en om een Shoot-out.

Keepers

 • De keepers verdedigen steeds 2 ballen, waarna er van keeper gewisseld wordt.
 • Keepers hoeven niet op de doellijn te blijven staan.

Scheidsrechters

 • Er zijn steeds 2 scheidsrechters bij de shoot-outs
 • Een scheidsrechter houdt de tijd bij. Deze fluit als start signaal en fluit na 8 seconden als eindsignaal.
 • De andere scheidsrechter staat in de cirkel en beoordeelt of er geen overtreding wordt gemaakt en of er een doelpunt wordt gemaakt.
 • Op de scheidsrechterkaart kunnen de goals worden aangegeven doormiddel van een plusje. Als er niet gescoord wordt noteer je een minnetje
 • De scheidsrechters hoeven niet de punten bij te houden.

Balk%20onder_edited.jpg
logo_ijsseloever.png

© HC IJsseloever, 2020, IJsselstein

geïnspireerd op www.fihproleague.nl