Faqs.png

HCIJ ProLeague, hoe zit dat nou?

Algemeen


We spelen de wedstrijden in de Pro League 6 tegen 6. Dit lijkt gelijk aan de 6-tal competitie, maar er is een groot verschil. Er wordt namelijk zonder keeper gespeeld en dus met 6 veldspelers. Omdat het veld vrij smal is, raden we aan om 2-2-2 te spelen en niet 3-2-1. Dit is voor de kinderen ook het meest simpel. De teams zijn een mix van jongens en meisjes net zoals dit ook op school gebeurt tijdens de gymlessen. Het is aan de coaches om een goede balans te vinden in het samenspelen. De wedstrijden duren 25 minuten en tussen de wedstrijden zit steeds 10 minuten wisseltijd. Alle wedstrijden worden gespeeld op veld 1 voor het clubhuis.
Hoe werkt de puntentelling?


Voor iedere gewonnen wedstijd ontvang je 3 punten, voor een gelijkspel 1 punt en een verloren wedstrijd geeft 0 punten. Daarnaast krijg je 1 extra punt als je 3 keer gescoord hebt in een wedstrijd. Bij 6 goals krijg je 2 extra punten en bij 9 of meer goals krijg je het maximum van 3 punten. Bij een uitslag van 5-4 krijgt het eerste team dus 4 punten en het tweede team 1 punt. Na 3 weken maken we de totaalstand op. We wachten nog even met de beslissing over hoe we tot een winnaar komen. Het kan zijn dat we na 3 weken een herindeling van de poules maken (teams blijven dan wel gelijk) en nog even doorgaan. Maar we kunnen er ook voor kiezen dan al met een finaleweekend te eindigen.
Wedstrijdregels


  • Veld: er wordt gespeeld op een kwart veld.
  • Goals: er wordt gespeeld met mini goals (achttal-goals).
  • Duur: een wedstrijd duurt 25 minuten.
  • Komt de bal tegen de touwen (veld afscheiding), dan is de bal uit.
  • Er mag gescoord worden als je binnen het doelgebied bent. Dit gebied ligt tussen de achterlijn en de 10 meter lijn (aangegeven door pionnen).
  • Gewone corners worden op de middenlijn genomen.
  • Er wordt gespeeld zonder strafcorners. Bij een overtreding van de verdedigende partij in het doelgebied, volgt er een vrije slag voor de aanvallende partij (op +/- 10 meter van de goal). De bal mag dan niet direct het doelgebied in.
  • Om gevaarlijke situaties te voorkomen: niet slaan & niet hoog spelen. Alleen liftjes over de stick (10 cm hoog) mogen wel. Flatsen mag ook, maar als wat gevaarlijk wordt geacht door de spelbegeleider mag worden afgefloten.
  • Spelbegeleiders: er wordt gespeeld met minimaal 1 spelbegeleider.
  • Naast deze specifieke spelregels voor ProLeague zijn de algemene spelregels van toepassing.
Check hier alle regels.
Begeleiding


Ieder team heeft twee coaches, één 3-tal- en één 6-tal-coach. Omdat de teams worden gemengd kun je niet je 'eigen team' coachen, maar we koppelen de coaches natuurlijk wel aan hun eigen kinderen.
Net als op de normale zaterdagen worden de wedstrijden gefloten door twee spelbegeleiders. De teams moeten deze zelf regelen. Het is tijdens de ProLeague wel toegestaan om 2 coaches en een spelbegeleider op het veld te hebben staan.
Corona laat GEEN toeschouwers toe, maar...


We willen nog altijd benadrukken dat er NIET gekeken mag worden bij de wedstrijden. De gemeente is streng en we lopen het risico dat er gestopt moet worden met hockey voor de jeugd als we ons niet aan deze regels houden. Maar we begrijpen ook heel goed dat het als (groot)ouders heel leuk is je kind te kunnen zien spelen. Daarom bieden we via deze site een livestream van veld 1 aan en heel veel foto's en filmpjes van tijdens en na de wedstrijden. Zo kan iedereen toch een beetje op de hoogte blijven van deze spannende, internationale competitie! De wedstrijden op veld 1D zijn het beste te volgen via de livestream. We proberen daarom alle teams even vaak op dit veld in te delen.
Afmelden en invallen


Indien je als speler niet mee kunt doen aan een wedstrijd meld je je ruim van tevoren af bij de coach van je team. Kom je als team in de problemen doordat er te weinig spelers zijn dan mag je spelers lenen bij een ander team. Probeer wel een speler te zoeken die vergelijkbaar is met de uitvaller. Bij voorkeur dus niet een meisjes F-3 speelster vervangen door een jongens E-6 speler. Weet je niet wie je kan vragen om spelers te laten invallen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Chaja 06-18912552
Spelbegeleiders


Tijdens de ProLeague spelen we met 2 spelbegeleiders per wedstrijd. De rol van een spelbegeleider is veel meer helpend dan als scheidsrechter. Het is in deze fase belangrijker dat de kinderen leren hoe met de regels om te gaan dan dat ze aan de regels worden gehouden. Zo moeten ze leren dat ze moeten stoppen met hockeyen als er gefloten wordt en dat ze naar de scheidsrechter kijken als ze willen weten wie de vrije slag mag nemen. De regels kun je hier vinden: Spelrege l s HCIJ ProLeague. Heb je vragen of opmerkingen neem dan contact met ons op.
Chaja 06-18912552
Pauze tussen de wedstrijden?


Tussen de wedstrijden zit steeds 10 minuten pauze. Door het speelschema kan het soms voorkomen dat er een andere wedstrijd zit tussen je eerste en tweede wedstrijd. De pauze is dan 35 minuten. Houd het schema hiervoor goed in de gaten.
Hoe laat verzamelen?


De verzameltijd is 20 minuten voor aanvang van je wedstrijd.
Welk kleur shirt moet ik aan?


Het team dat als eerste wordt genoemd in het schema speelt thuis en dus in het rood. Het andere team speelt in het wit. Teams mogen onderling afspreken hiervan af te wijken.